Днес сме щастливи да ви представим Радина (Dhyan Sundari), която е

...
Днес сме щастливи да ви представим Радина (Dhyan Sundari), която е
Коментари Харесай

Радина Dhyan Sundari: Танцът е нещо, което просто Съм.

Днес сме щастливи да ви представим Радина (Dhyan Sundari), която е основател на Rhythm Space - градско пространство за проучване, разкриване и изложение на себе си посредством танц и медитация. Повече за себе си, за пътя си и за танцово-медитативната процедура " Отвъд рестриктивните мерки " ни е споделила самата тя в идващите редове. Припомняме, че Радина е измежду участниците във Фестивала за мозъка, тялото и духа " Свободата да бъдеш ", който ще се организира на 5 ноември.

Радина, получила си името Dhyan Sundari от своя нравствен преподавател в Индия. Какво значи в превод то?

Животът ме води до медитативната общественост на Ошо, откъдето получих моето духовно име доста преди да отпътува за Индия. Името пристигна дружно с учителите ми Ананд Свабаво и Прем Амарга. Случи се тук, в София. Доколкото знам, името идва от санскритския корен Dhyan (Дян) или по-известен като Дзен (в Япония) и значи медитация. Дума, съдържаща смисъла на положение на съзнанието оттатък дуалността. Произлиза от будистката традиция в медитацията, при която същността на учението се предава от нравствен преподавател на възпитаник. Sundari (Сундари) значи красива, прелестна. Вярвам, че духовното ми име въодушеви раждането на танцово-медитативната процедура " Отвъд рестриктивните мерки " и ми отвори пътя към медитацията.

Какво те води до Индия? Разкажи ни малко повече за това свое странствуване.

В Индия ме води любознанието и един неразбираем блян да се свържа с живота по нов метод. Тогава с удивление открих, че ми харесва да пътувам, без да върша точни проекти къде ще бъда на следващия ден и кого ще срещна по пътя. Планирах едно, случваше се друго, а в Индия това е в реда на нещата и незабелязано се научаваш да го правиш, искаш не искаш. По време на моите пътувания посетих ашрами от разнообразни духовни обичаи, тибетски манастири в Хималаите, Андаманските острови в Индийския океан. Научих неща, които не се преподават в университети, не и в смисъла, в който някой сяда да те образова. Това за мен беше скъпо. Днес мога да кажа, че обичам да се връщам в Индия и постоянно когато мога, го върша.

Какво е за теб танцът? Как и по кое време се открихте с него?  " Отвъд рестриктивните мерки " е прекарване, а не тип танц.Сигурно съм разкрила танца незабавно щом съм проходила. Нямам явен спомен от кой момент датира тази обич, а може и с нея да съм родена. Знаех от доста дребна, че ще танцувам, и точка. И по този начин години наред безспирно танцувах, участвах в танцови състезания, международни и европейски шампионати. После стопирах за дълго, тъй като животът донесе друго. Днес още веднъж танцувам. Интересно е, че при започване на живота ми танцът беше нещо, което правех, учех, показвах. Без особена грижа към тялото, експлоатирах го. Днес танцът е нещо, което просто Съм. Без изпитание, стъпки и хореография. Вслушвам се в тялото си и в потребностите му, последвам вътрешния си подтик за придвижване. Така че " Отвъд рестриктивните мерки " е прекарване, а не тип танц. То е среда, която ни учи да се движим отвън рамките на авансово написаните стъпки и носи чувство за независимост – нещо, което е потребно да се практикува и е използвано в живота ни.

Ти си основател на танцово-медитативната процедура " Отвъд рестриктивните мерки " – метод за среща със себе си посредством лечебната мощ на танца и придвижването. Защо точно лечебна?

Вдъхновена бях от катарзисните медитации на Багаван Шри Раджниш, по-известен още като Ошо, и шаманските обичаи за лекуване на тялото и душата посредством придвижването, дишането и танца.

Това, което е от първостепенно значение за този тип медитации, е дишането и придвижването. Впрочем по този начин е и в живота, само че тук дишането е осъзнато. Обичам да споделям на хората, че няма неверно придвижване, че няма красиво и няма грозно придвижване, тъй като всичко е правилно и е разрешено да бъде такова, каквото е, стига да е непринудено и подбудено от вътрешната страна, да е вашето придвижване, а не повтаряне на нечие друго.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР